3/05/2010

Perge in Pamphylia


















Niet alleen het theater van Perge is spectaculair, maar de gehele opgraving, waardoor ik op Flickr nog wat extra door mij gemaakte foto's heb gezet. Het heeft op onderdelen de kwaliteit van Pompei, zij het zonder het indringende verhaal van Plinius. Je zou je voor kunnen stellen dat je in een buurt wandelt die wordt afgebroken. Geen drama, gewoon op, maar nog wel met al die verborgen nissen, stoepranden, waterbekkens. Alsof de bewoners zojuist zijn vertrokken.

Zoals in veel opgravingen werden in 1999 ook in Perge restauratiewerkzaamheden uitgevoerd. Het theater was te bereiken na een klimpartij en door onder een prikkeldraadversperring te tijgeren. Het uitzicht mocht er echter zijn. De bewaker beneden zag ons niet.

Perge is lang een zeer aanzienlijke stad geweest. Het werd bezocht door de apostellen Paulus en Johannes. Het was vanaf deze tijd dat de stad een belangrijk centrum voor de verspeiding van het christendom in Pamphylia vormde. Perge werd vertegenwoordigd tijdens het Concilie van Nicea in 325.

Ook veel bekende Europese reizigers bezochten in de 19e eeuw de ruïnes van de stad. De Britse reiziger Sir Charles Fellows beschreef in zijn 'Excursion to Asia Minor' in 1840 een nachtje over. 

"I pitched my tent amidst the ruins of Perge; near me was a small encampment of sherpherds, who had brought their cattle to pasture amidst the ruins. The first object that strikes the traveller on arriving here is the extreme beauty of the situation of the ancient town, lying between and upon the sides of two hills, with an extensive valley in front, watered by the river Cestrus, and backed by the mountains of the Taurus. The howling and barking of the jackals and wolves around my tent lasted until daybreak."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Most popular posts