Monday, June 8, 2009

Betongroeve Minturnae

Het theater van Minturnae in Zuid-Italië is een indrukwekkende kuip, maar grotendeels gerestaureerd en van beton. Kijk ter vergelijking naar de foto van Epidauros. Het theater is aan de achterzijde opgetrokken in opus reticulatum, dat wil zeggen met diamandvormige steentjes. Het dateert uit de 1e eeuw n. Chr. Er konden zo'n 6.000 mensen in. Van het theater als zodanig gaat niet veel uit. Het is een nogal aangeharkte boel. Ze moet het met name hebben van de omgeving. Minturnae is een forse opgraving, waar nog veel te zien is.


Met name de Via Appia die er door heen loopt, geeft vanwege haar ongekende historie en voor de oppervlakkige tourist, vanwege haar orginele plaveisel een heel bijzondere dimensie. De Via Appia liep als eerste, en eeuwen lang de drukste verkeersweg van het Westen, van Brindisi (havenstad Brindisium) naar Rome. Het ging niet slecht met je wanneer je aan deze Regina Viarum, deze Koningin der Wegen, kon wonen. Nu zijn grote delen van de weg kapot. De straat waar Jezus zou zijn verschenen aan de vluchtende Petrus, die hem de vraag 'Domine quo vadis?' stelde, is het werkterrein geworden van vuilstorters, (moderne) vandalen en kunstdieven. Een groot deel is een moderne snelweg. Op deze foto kun je vanaf de weg het theater zien liggen. Vroeger stond er natuurlijk bebouwing voor.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...