Monday, June 8, 2009

Marius speelt verstoppertje


Het klassieke Minturnae werd in 296 v.Chr. een Romeinse kolonie en is onder meer bekend omdat Gaius Marius er zich in 88 v.Chr. voor Sulla verstopte. In het Louvre hangt het schilderij 'Marius in Minturnae' van Jean-Germain Drouais uit 1786. Het toont Marius op het moment dat een slaaf hem in opdracht van de senaat komt doden. Deze, zo gaat het verhaal, verzaakt echter zijn missie. De slaaf was namelijk een Kimbriƫr, nazaat van een volk dat door Gaius zo goed als uitgeroeid is. Oog in oog met de slager van zijn volk ontvlucht de slaaf in paniek onverrichter zaken het toneel. Overigens zouden volgens Plinius de Oudere de Kimbriƫrs uit Jutland afkomstig zijn geweest.
Marius is natuurlijk met name bekend om zijn militaire hervormingen. Door het toekennen van land aan veteranen werd de honger naar land onverzadigbaar en vormde voor eeuwen de motor achter de Romeinse expansiedrift. Omdat de generaals zelf toezagen op de toekenning van land aan hun veteranen, ontstond een ongekende loyaliteit aan hun persoon. En hiermee de totalitaire, lees 'militaire' verleiding.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...