Friday, May 29, 2009

Dionysos in Morgantina

Morgantina, gebouwd op de overblijfselen van een eerdere nederzetting, was op de top van haar ontwikkeling gedurende de regering van Hieron II (269-215 v.Chr.). Het gokte verkeerd tijdens de 2e Punische oorlog, waarna de Romeinen de stad in 211 v. Chr. overdroegen aan de Romeinse vazal Moericus. Sinds die tijd verloor de stad snel aan belang. Ik bezocht Morgantina in 1997 en in 2001 en was vooral onder de indruk van het landschap.


Het theater had zo'n 5.000 zitplaatsen en werd gebouwd in de 4e eeuw v. Chr. Aanvankelijk diende het voor religieuze en politieke bijeenkomsten, maar nadat het Ekklesiasterion gereed was, werd het alleen voor theater gebruikt.

Een horizontale ommegang of diazoma, verdeelde de cavea in twee rijen, boven (summa cavea) en beneden (ima cavea). De bovenste rijen zijn goeddeels verdwenen. De lagere 10 treden, dus 5 rijen, zijn verdeeld in zes parten. Elke part was toegewijd aan een Koning of God. Een inscriptie geeft aan dat één part door Archelaus, zoon van Eukleide was toegewijd aan Dionysos, zoon van Zeus. Archelaos of Αρχελαοc staat voor heerser, terwijl Eukleide of Ευκλειδης, 'goed' betekent.

Het is voor mij nu vooral de plek waar we een broodje smeerde en in de zon mijmerde over wat zich zoal hier zou hebben kunnen afgespeeld. Eigenlijk geen idee, maar waarschijnlijk niet veel anders dan in elke dorpsgehoorzaal nu. 

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...