Friday, May 29, 2009

Steengroeve Siracusa

Groot, indrukwekkend, nietszeggend. Althans, op het eerste gezicht. Het theater van Siracusa was onder Karel de V een steengroeve en dat is te zien. Dit bericht wordt later herschreven, waarbij ik meer over het theater zal vertellen. Er zijn veel interessante zaken over Siracusa te melden. Zoals bijvoorbeeld het verhaal van Hieron II's terugkeer in Siracusa. Het filmpje is voor iedereen geboren in de jaren 80 een must! Enjoy! Het is het verhaal over een kroon.

In 212 v.Chr. veroverden de Romeinen de stad en werd zij verwoest. Gedurende lange tijd was het belang van Siracusa gering. Tijdens de strijd om de stad stierf onder andere ook Archimedes, die volgens de legendes probeerde de stad te verdedigen met behulp van zijn kennis van de optica. Via enorme spiegels zou hij het sterke zonlicht hebben laten convergeren op de Romeinse schepen die hierbij vlam vatten. Ook zijn zelf uitgevonden katapult werd gebruikt tijdens de verdediging. Na de verovering roofden de Romeinen systematisch alle kunstwerken en verscheepten deze naar Rome. Deze gebeurtenis wordt gezien als de eerste georganiseerde grootschalige vorm van roofkunst. In de christelijke periode van het Romeinse Rijk werd er een Aartsbisschoppelijke zetel gevestigd en hierdoor steeg het aanzien van de stad weer enigszins.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...