Thursday, May 14, 2009

Vasio

In het theater van Vasio of het huidige Vaison la Romaine konden zo'n 7.000 toeschouwers. Het was gebouwd volgens de aanwijzingen van de Romeinse militair en architect Marcus Vitruvius Poll(i)o (85-20 v.Chr.) in zijn standaardwerk over de bouwkunst: 'De architectura'.
Eén van zijn belangrijkste stellingen is dat de lengte de breedte, de hoogte en de diepte van een gebouw de menselijke maat (de verhoudingen van het menselijk lichaam) dienen te weerspiegelen.

De plek van het theater was gekozen vanwege de gezonde ligging, maar met name vanwege de akoestiek. De podiummuur, de positie van de podiumdeuren, de plek van de centrale uitgangen en de positie van de verschillende nissen waren zoals Vitruvius had aangegeven. Leonardo da Vinci's (1452-1519) beroemde tekening Uomini universali van het menselijk lichaam, passend in een cirkel en een vierkant, is gebaseerd op Vitruvius' theorie.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...