Wednesday, June 3, 2009

Drie keer Faesulae

In oktokber 2004 bezocht ik Faesulae, het huidige Fiesole in Toscane. Ik vond de geschiedenis in deze opgraving niet zo grijpbaar. Misschien door het weer of omdat het de tweede dag van de reis was. Nu ik hem beschrijf blijkt de stad echter om zeker drie redenen interessant. Vanwege het theater, door Flavius Stilicho en, zo bleek later, door Lucius Catilina. Over laatste meer in het blogbericht "O Tempora, o mores!".


Het theater dateert van 80 v.Chr. en is tegen een heuvel gebouwd, waardoor ik er - ondanks het natte weer - goede plaatjes kon maken. Er pasten in de cavea zo'n 1.500 toeschouwers. Tijdens de officiele opgravingen vanaf 1870 werd in de orchestra, dus de halfronde ruimte voor het podium, een veelkleurige mozaiekvloer gevonden. Deze siert nu waarschijnlijk ergens de badkamer van een plaatselijk lid van de Rotary.
Bezocht Flavius Stilicho het theater?
Ten tweede vormde Faesulae gedurende de Romeinse tijd twee keer een belangrijk strijdtoneel. In 225 v.Chr. werden er zo'n 6.000 Romeinen door een groep Galliërs verdelgd. De tweede keer, in 405, versloeg Flavius Stilicho, de facto opperbevelhebber van het West-Romeinse leger, er de Gothische koning Radagaisus. Hiermee voorkwam hij een barbaarse opmars naar Rome. Of Stilicho het theater heeft bezocht heb ik nog niet kunnen achterhalen. Je ziet 'm rechts hieronder op een ivoren schrijfboekje uit 395. Het liep in ieder geval slecht met hem af. Hij werd op 22 augustus 408 als verrader geëxecuteerd. Eén van de aanklachten was dat hij zijn zoon Eucherius als keizer wilde installeren. Laatste, hieronder naast zijn moeder Serena, werd naar het vrolijke gebruik van die tijd, kort na Stilicho in Rome vermoord.


Cicero versus Catilina
Ten derde is Faesulae interessant omdat het de uitvalsbasis vormde van de 'samenzweerder' Lucius Sergius Catilina. Hij leefde 108-62 v.Chr., dus heeft hij de bouw van het theater meegemaakt. Over hem schrijf ik een afzonderlijk kort verhaal.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...