Wednesday, June 10, 2009

Under Construction: Pompeï

Veel bezoekers aan het theater van Pompeï denken dat de huidige staat, zoals je ziet weinig inspirerend, een resultaat vormt van de uitbarsting van de Vesuvius. Dat is niet het geval. Diverse gebouwen van Pompeï lagen bij die uitbarsting nog in puin vanwege een aardbeving, en waren dus 'under construction'. Zo ook het theater. Het dateert uit de Samnitische tijd, eind 3e/begin 2e eeuw v.Chr. Tijdens de regering van Augustus werd het vergroot en er konden zo'n 5.000 mensen in. Achterin is een gleuf voor het gordijn, dat aan het begin van de voorstelling naar beneden werd gelaten. In tegenstelling tot nu natuurlijk, werd het doek in Pompei namelijk opgehaald als de voorstelling was afgelopen. De cavea meet 860 meter. Ik ben er drie keer geweest en het was er drie keer vooral heel warm. Ik vind het dan ook niet gek dat de toeschouwers in aangrenzende tuin konden pauzeren. De metalen frames die je op de foto ziet zijn bedoeld om er tribunes op te bouwen. Ik denk dat het bijwonen van een voorstelling indrukkend kan zijn.

Opvallend is natuurlijk de hoefijzervormige orchestra, waar de notabelen van Pompeï het schouwspel meemaakten. Dat heb ik elders nergens zo gezien. In het grote theater werden stukken opgevoerd van Menander. Blijspelen waarin de zeden op de hak werden genomen en die een afspiegling van het de dagelijks leven van de rijke bourgeoisie zijn. Slaven en vrijgelatenen spelen daarin een steeds belangrijker rol. In Pompei is ook een huis van Menander.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...