Thursday, May 21, 2009

Sint Nicolaas komt uit Pinara!

Pinara was één van de grootste steden van Lycia en haar belangrijkste haven, totdat de rivier verzandde. De overblijfselen van Pinara liggen aan het einde van een onbeduidende weg. Het was een hele wandeling om er te komen. Zeker tijdens het middaguur, ergens in de zomer van 1999. De klassiek Griekse historicus Strabo gaf hoog over de stad op, maar er is feitelijk weinig over de nederzetting bekend. De ruïnes zijn echter spectaculair en het was de wandeling waard. Homerus refereert in de Ilias aan een boogschutter Pandarus, die dezelfde zou kunnen zijn als de Pandarus die later in Pinara wordt geëerd.

Het Griekse theater heeft 27 rijen en een opvallend aantal traprijen (inclusief de buitenste) namelijk 10, waardoor 9 cunei ontstaan. Het totaal aan rijen is alleen in de rechterbovenhoek nog compleet. Het theater heeft geen diazoma en meet van capiteel tot capitaal - schoenmaat 42,5 - zo'n 16 meter. De cavea wordt omsloten door een meer dan halve cirkel - Grieks. Van het middelpunt in de cavea tot de middelste zetel op de onderste rij is ongeveer 9 meter. Er konden zo'n 3.200 toeschouwers in. De aardbeving in 141 n.Chr. trof ook deze stad en verwoeste grote delen. Ook Pinara ontving een grote financiële bijdrage van de koopman Opramoas van Rhodiapolis voor de restauratie van het theater.Pinara was lid van de Lycische bond, waarin het drie stemmen had. De stad gaf zich in 334 v.Chr. over aan Alexander de Grote. Na diens dood werd het onderdeel van Pergamom. Diens laatste koning Attalus III schonk de stad bij testament in 133 v.Chr aan de Romeinen.
Maar de belangrijkste ontdekking voor mij was toch dat Pinara door velen wordt gezien als de geboorteplaats van Sint Nicolaas, Sinterklaas dus!
Maar daar is toch ook wel onduidelijkheid over. Deze Sint Nicolaas overleed op 10 december 564 als bisschop van Pinara, maar staat bekend om zijn gebedsgenezing. De meeste legenden over hem zouden echter zijn overgegaan op Nicolaas van Patara, die het bracht tot bisschop van Myra. Deze overleed op 6 december 342. Lastig, lastig. Bij ingeving lijkt me dat onze goedheiligman uit Pinara komt. Laten we het opnemen voor de underdog. De Nicolaas uit Patara is dus een schertsfiguur, wat het Sint Nicolaasgezelschap ook mag verkondigen.

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...