Monday, June 1, 2009

Von Gloeden en ander fraais


Vele moderne beroemdheden deden Taormina aan, te beginnen met Goethe in 1787, die er een paar bladzijden aan wijdde in 'Italienische Reise'. Hierover meer in een ander blogbericht. Aan het eind van de 19e eeuw kwam het toerisme goed op gang, met de Duitse schilder Otto Geleng, die landschapsschilderijen maakte en de Duitse, Wilhelm von Gloeden. Ze lokten vele kunstenaars naar Taormina, onder meer Oscar Wilde, D.H. Lawrence, Thomas Mann en Richard Strauss. Ieder vanwege zijn of haar eigen agenda. De Europese adel overwinterde graag in het zachte klimaat, zoals de Duitse keizer Wilhelm II en de Oostenrijkse keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Bijgaande foto's van Von Gloeden geven het arcadisch leven in de klassieke ruines.

In de twintigste eeuw kwamen veel filmsterren hier uitrusten als Greta Garbo, Marlene Dietrich, Cary Grant, Elizabeth Taylor. Zelfs Krishnamurti vond in Taormina een rustpunt. Het hoogseizoen kwam in de zomer te liggen.

 

No comments:

Post a Comment

Theater of Gytheio

Although Gythio or Gytheio wasn't on my wish list, today it was nevertheless more than worthwhile the visit. Gythium was the seaport of ...